Tajemnica chrupiących placków ziemniaczanych: Wskazówka, którą każda pani domu powinna znać. Dzięki niej placki zawsze wychodzą doskonałe.

Masz ochotę na chrupiące placki ziemniaczane? Czytaj dalej, bo czeka na Ciebie sprawdzony przepis na coś naprawdę smacznego. Jeśli do tej pory Twoje placki ziemniaczane pozostawiały wiele do życzenia, to po poznaniu pewnego triku wszystko się zmieni. Bliscy będą zachwyceni, dlatego już teraz weź kartę i długopis, aby zapisać sobie przepis.

 

 

Przepis na wyśmienite placki ziemniaczane, które zawsze wychodzą

W przypadku placków ziemniaczanych można mówić o uniwersalności. Uwielbiają je jeść niemalże wszyscy. Oczywiście jeśli mają być smaczne, to trzeba je odpowiednio przygotować. Znaczenie ma jakość składników, ich proporcje. Możesz podawać placki ziemniaczane na różne sposoby. Są wyśmienite zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Lubią po nie sięgać dzieci i dorośli. W przypadku placków ziemniaczanych możesz liczyć na pyszną prostotę. Są wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania. Zdradzę Ci przepis, dzięki któremu placki ziemniaczane będą chrupiące na zewnątrz oraz soczyste i miękkie w środku.

 

 

Z czego zrobisz pyszne placki ziemniaczane?

Jak wiadomo, ziemniaki są tanie i powszechnie dostępne przez cały rok. Za ich pomocą stworzysz szybko i niedrogo posiłek, którym naje się cała rodzina. Idealnie nadają się nawet na obiad, bo są bardzo sycące. Wystarczy, że zadbasz o dodatki, a staną się jeszcze bardziej treściwe. Niektórym najlepiej smakują placki ziemniaczane z boczkiem, inni preferują je z powidłami. Jeśli stawiasz na prostotę, to wystarczą Tobie nawet ziemniaki i jajka.

 

Jeśli preferujesz placki ziemniaczane w wersji wytrawnej, to przygotuj jajko, sól, majeranek, dwa ząbki czosnku i cztery ziemniaki. Zaledwie tyle wystarczy Tobie to przygotowania chrupiących placuszków, które wręcz rozpływają się w ustach. Nie musisz wierzyć mi na słowo. Przetestuj ten przepis i przekonaj się o tym osobiście.

 

W pierwszej kolejności umyj ziemniaki, po czym je obierz. Następnie przejdź do ich starcia. Pamiętaj o tym, aby zawsze ścierać ziemniaki na grubej tarce. Na tym oczywiście nie koniec. Jak wiadomo, ziemniaki puszczają sporo soku. Musimy się go pozbyć, czyli przecedzić jak najdokładniej przez sito. W ziemniakach znajduje się też skrobia, której potrzebujemy, dlatego nie wylewaj tego, co opadnie na dni miski. Wymieszaj to z ziemniakami. Kolejnym krokiem będzie dodanie pozostałych składników, czyli przypraw do smaku i jajka.

 

Mogłoby się wydawać, że placki ziemniaczane nie wyjdą bez mąki ani mleka, ale spokojnie. W tym przepisie nie będą one potrzebne, o czym się przekonasz. Zdecydowanie ważniejsze jest to, na czym je usmażysz. Kluczową kwestią w przypadku placków ziemniaczanych jest to, aby smażyć je na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej nadaje się do tego smalec ze względu na jego wysoki punkt dymienia. Oznacza to, że nie musisz martwić się o jego szybkie przypalenie. Oczywiście jeśli nie masz smalcu, to możesz użyć tego, co znajduje się pod ręką, czyli zwykłego oleju roślinnego.

 

 

Tańsza wersja placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane możesz przygotować w wersji nieco okrojonej, czyli z dodatkiem grubej mąki lub nawet bułki tartej. Jest to tańszy zamiennik, który można zjeść czasem dla odmiany. Zmniejszenie ilości ziemniaków i dodanie mąki ma jeszcze jedną zaletę, a mianowicie placki wychodzą bardziej chrupiące. Pamiętaj jednak o tym, aby ziemniaków zawsze było zdecydowanie więcej niż mąki i bułki tartej. Bardzo ważne jest jednak użycie do tego mąki o grubszej konsystencji. Możesz też zetrzeć połowę ziemniaków na grubej tarce, a resztę zetrzyj na drobno. Następnie dodaj do nich mąkę, sól, jajko, czosnek i majeranek.

 

 

Placki bez tarcia ziemniaków? To możliwe!

Ziemniaków nie musisz trzeć, aby wyszły chrupiące placki ziemniaczane. Zblenduj kilogram ziemniaków z 300 g cebuli, aż powstanie gładka masa, po czym dodaj do niej dwa jajka, sól i pieprz. Następnie wlewaj porcję placków na patelnię z gorącym olejem i smaż z obu stron aż do zarumienienia. Gotowe placki ziemniaczane połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Możesz podawać je z sosem przygotowanym z 300 gramów wieprzowiny, 300 gramów sosu pomidorowego, 100 ml wody, łyżeczki soli, łyżeczki cukru i połowy łyżeczki pieprzu.

error: Content is protected !!