Ciasteczka cytrynowe – Doskonały deser dla każdego i na każdą okazję. Pozostają chrupiące i świeże nawet po 3 dniach

Jeśli smaczne i zdrowe słodycze, to tylko domowe ze sprawdzonych składników, bez konserwantów i sztucznych barwników.

 

Dodatkową ich zaletą jest to, że przygotujesz je w kilka minut i pozostaje świeże i chrupiące przez dłuższy czas. Takie ciasteczka możesz jeść i serwować bliskim bez żadnych wyrzutów sumienia. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • mąka pszenna – 300 g
  • masło – 80 g
  • jajka – 2 szt.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki łyżeczki
  • kwaśną śmietanę – 2 łyżki
  • cukier – 2 łyżki
  • cytrynę – 1 szt.
  • olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę oraz wyciśnij sok z połowy cytryny. W wysokiej misce, ubij jajka z sokiem z cytryny.

2. Następnie, dodaj śmietanę, miękkie masło i ponownie ubij. Potem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

3. Gotowe ciasto, podziel na cztery części – aby łatwiej było je rozwałkować.

 

4. Na posypanym mąką blacie roboczym, rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm., potem na małe kwadraciki o wielkości 3 x 3 cm.

5. Smaż ciasteczka na rozgrzanej patelni w głębokim olejem, na złoty kolor z każdej strony. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Gdy całkowicie wystygną, posyp je obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!