Dodatkową ich zaletą jest to, że przygotujesz je w kilka minut i pozostaje świeże i chrupiące przez dłuższy czas. Takie ciasteczka możesz jeść i serwować bliskim bez żadnych wyrzutów sumienia. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę oraz wyciśnij sok z połowy cytryny. W wysokiej misce, ubij jajka z sokiem z cytryny.
2. Następnie, dodaj śmietanę, miękkie masło i ponownie ubij. Potem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
3. Gotowe ciasto, podziel na cztery części – aby łatwiej było je rozwałkować.
4. Na posypanym mąką blacie roboczym, rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm., potem na małe kwadraciki o wielkości 3 x 3 cm.
5. Smaż ciasteczka na rozgrzanej patelni w głębokim olejem, na złoty kolor z każdej strony. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!