1. Zacznij od przygotowania ciasta: W dużej misce, ubij jajka z 120 g cukru.
2. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, 20 g kakao i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wysmarowanej olejem i wygładź.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20-25 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
4. W tym czasie, przygotuj krem: Do garnka z grubym dnem, wlej 200 ml mleka, dodaj 100 g miękkiego masła i 100 g cukru. Podgrzewaj do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści.
5. Doprowadzić masę do wrzenia i dodaj wiórki kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut do czasu, aż zgęstnieje, często mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
6. Wystudzone ciasto, przekrój na pół i każdą część nasącz śmietanką. Dolną część wysmaruj kremem i przykryj drugą połową ciasta, lekko dociskając.
7. Na koniec, czas na polewę: W garnku, wymieszaj 100 g cukru, 40 g kakao, 50 g miękkiego masła i 100 ml mleka. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając.
8. Polej całe ciasto przygotowana polewą i wstaw do lodówki na 4 godziny. Gotowe!
Genialne ciasto czekoladowe z delikatnym kokosowym wnętrzem idealnie smakuje do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!