Ciasto czekoladowo-kokosowe – Pięknie wygląda i smakuje wyjątkowo. Wprost rozpływa się w ustach

Deser, to bardzo ważny element w naszym życiu, zwłaszcza gdy są w nim również dzieci. Oczywiście słodycze zawsze podajemy ze szczególną ostrożnością i z umiarem, a najlepiej jeśli przygotujemy je własnoręcznie ze sprawdzonych i dobrej jakości produktów. Ciasto czekoladowe z pysznym kremem kokosowym, przygotujesz szybko i z prawdziwą przyjemnością, zaserwujesz je Swoim najmłodszym pociechom. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 80 g
  • Kakao 60 g
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier 320 g
  • Mleko 300 ml
  • Masło 150 g
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • Wiórki kokosowe 150 g
  • Śmietana kremówka 200 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania ciasta: W dużej misce, ubij jajka z 120 g cukru.

2. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, 20 g kakao i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wysmarowanej olejem i wygładź.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20-25 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

4. W tym czasie, przygotuj krem: Do garnka z grubym dnem, wlej 200 ml mleka, dodaj 100 g miękkiego masła i 100 g cukru. Podgrzewaj do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści.

 

5. Doprowadzić masę do wrzenia i dodaj wiórki kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut do czasu, aż zgęstnieje, często mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

6. Wystudzone ciasto, przekrój na pół i każdą część nasącz śmietanką. Dolną część wysmaruj kremem i przykryj drugą połową ciasta, lekko dociskając.

7. Na koniec, czas na polewę: W garnku, wymieszaj 100 g cukru, 40 g kakao, 50 g miękkiego masła i 100 ml mleka. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając.

8. Polej całe ciasto przygotowana polewą i wstaw do lodówki na 4 godziny. Gotowe!

Genialne ciasto czekoladowe z delikatnym kokosowym wnętrzem idealnie smakuje do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!

error: Content is protected !!