Przepis dostałam od wieloletniej przyjaciółki, która przygotowała Milkę na jedną ze wspólnych imprez. Pochwał nie było końca, a na moim uroczystym stole jest prawdziwym hitem. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywno.
2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz delikatnie z ubitymi białkami. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40 minut i odstaw do wystygnięcia.
4. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu 300 ml mleka. W misce, ubij mikserem miękkie masło z cukrem pudrem.
5. W pozostałym mlekiem, wymieszaj żółtka z mąką i cukrem waniliowym, a następnie wlej małym strumieniem do gotującego się mleka, nie przerywając mieszania.
6. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje i masa będzie jednolita i gładka. Odstaw do wystygnięcia.
7. Do schłodzonej masy budyniowej, dodaj ubite wcześniej masło i wymieszaj dokładnie mikserem.
8. Na biszkopt, wyłóż krem budyniowy i wygładź. Na warstwie kremu, wyłóż ubitą wcześniej na sztywno śmietankę i oprósz kakao. Gotowe!
Przed podaniem, wstaw ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny aby masa całkowicie stężała. Smacznego!