Ciasto Milka – Delikatne, puszyste ciasto z wyjątkowym genialnym kremem. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Nie ma nic lepszego, jak pachnący biszkopt z doskonałym kremem. Domowe wypieki nie mają sobie równych i są prostsze w wykonaniu niż Ci się wydaje.

 

Przepis dostałam od wieloletniej przyjaciółki, która przygotowała Milkę na jedną ze wspólnych imprez. Pochwał nie było końca, a na moim uroczystym stole jest prawdziwym hitem. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 8 białek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 400 ml mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 8 żółtek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
DODATKOWO:
  • 400 ml śmietanki (36%) + 2 fiksy
  • opcjonalnie: kakao
  • forma o wymiarach 31 x 21 cm
PRZYGOTOWANIE:

1. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywno.

2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz delikatnie z ubitymi białkami. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40 minut i odstaw do wystygnięcia.

 

4. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu 300 ml mleka. W misce, ubij mikserem miękkie masło z cukrem pudrem.

5. W pozostałym mlekiem, wymieszaj żółtka z mąką i cukrem waniliowym, a następnie wlej małym strumieniem do gotującego się mleka, nie przerywając mieszania.

6. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje i masa będzie jednolita i gładka. Odstaw do wystygnięcia.

 

7. Do schłodzonej masy budyniowej, dodaj ubite wcześniej masło i wymieszaj dokładnie mikserem.

 

8. Na biszkopt, wyłóż krem budyniowy i wygładź. Na warstwie kremu, wyłóż ubitą wcześniej na sztywno śmietankę i oprósz kakao. Gotowe!

 

Przed podaniem, wstaw ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny aby masa całkowicie stężała. Smacznego!

error: Content is protected !!