Ciasto „Niewidzialne” – Wyjątkowy francuski przysmak, kryjący w sobie genialne, owocowe wnętrze. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Prostota i szybkość wykonania ciasta z owocami dostępnymi niemal cały rok, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

 

Wystarczy minimalny zestaw łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj zawsze masz w swojej kuchni i genialne „Niewidzialne” ciasto ląduje na stole do filiżanki popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty. Koniecznie musisz spróbować, więc do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • jabłka – 400 g
  • gruszki – 400 g
  • mąka pszenna – 150 g
  • mleko – 100 ml
  • cukier – 80 g
  • masło – 70 g
  • cukier waniliowy – 20 g
  • jajka – 2 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnym naczyniu, ubij jajka z 50 g cukru, 10 g cukru waniliowego i szczyptą soli. Potem, dodaj mleko, 30 g masła, 90 g mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

2. Jabłka i gruszki umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Potem pokrój je w cienkie plasterki.

 

3. Prostokątną formę o wymiarach 10×22 cm., wysmaruj masłem.

4. Plasterki owoców, zanurzaj w cieście i układaj warstwami w formie, a pozostałe ciasto wlej na wierzch.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-190 ° C, przez 30 minut.

6. W tym czasie, przygotuj kruszonkę: W misce, wymieszaj pozostałą mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zagnieć gładkie ciasto, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

 

7. Posyp przygotowaną kruszonką wierzch ciasta i piecz kolejne 20 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!