Ciasto owsiane z bananem – Możesz je jeść zawsze kiedy chcesz i bez żadnych wyrzutów sumienia

Przepis na doskonałe fit ciasto owsiane z bananem polecam wszystkim miłośnikom zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania swoich bliskich.

 

Ten deser możesz jeść zawsze kiedy chcesz i bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Zachwyci smakiem nawet najmłodszych domowników, a świadomość podania zdrowego i smacznego deseru sprawi, że przygotujesz go z prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 ml mleka
  • 120 g płatków owsianych
  • 30 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • orzechy (opcjonalnie)

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 100 g gorącej czekolady (bez cukru)
  • 50 ml mleka roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Płatki owsiane, zalej gorącym mlekiem, delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Obrane ze skórki banany, rozgnieć w miseczce widelcem.

2. Do rozgniecionych bananów, dodaj jajka i sól. Ubij trzepaczką, dodaj kakao, proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

3. Teraz, połącz namoczone w mleku płatki owsiane z bananami.

 

4. Formę wysmaruj miękkim masłem i przełóż do niej ciasto. Wierzch ciasta, posyp posiekanymi orzechami.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 35-40 minut.

 

6. W tym czasie, przygotuj polewę: W kąpieli wodnej, rozpuść pokruszona czekoladę w gorącym mleku. Z pomocą rękawa cukierniczego, udekoruj ciasto według uznania. Gotowe!

Gdy czekolada całkowicie zastygnie, możesz wołać bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!