Ciasto z bakaliami przygotowane na zimno – idealny deser podczas świątecznej aromatycznej kawy.

Świąteczne ciasto z bakaliami, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste oraz szybkie, a wszystkie składniki jakie potrzebujesz są bardzo łatwo dostępne. Koniecznie musisz przygotować to ciasto bakaliowe, a na pewno podczas świąt zachwytom Twojej rodziny nie będzie końca!

 

Gotowe ciasto wygląda pięknie oraz smakuje niesamowicie pysznie. Dzięki temu , że nie dodajesz do niego cukru, jajek oraz mąki, nie musisz bać się o swoja wagę. Jestem pewna, że podczas świątecznych rodzinnych spotkań szybko zniknie z talerzy!

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g orzeszków arachidowych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 70 g orzechów włoskich
  • 300 g krakersów
  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 400 g kwaśnej śmietany

 

PRZYGOTOWANIE:

1.Na samym początku do miski włóż wszystkie owoce suszone, po czym zalej je wodą i pozostaw na 10 minut. W między czasie na suchej patelni podsmaż orzechy, następnie je obierz.

2.Podsmażone orzechy, namoczone śliwki oraz morele pokrój na mniejsze kawałki. Następnie w misce połącz ze sobą mleko skondensowane oraz śmietanę.

3.Do przygotowanej mieszanki dodaj wszystkie składniki, pamiętaj aby krakersy połamać na mniejsze kawałki, po czym całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.

4.Do mniejszej tortownicy połóż folie spożywczą, następnie przełóż przygotowaną masę.

5.Dokładnie wyrównaj, następnie przykryj resztą foli i przyciśnij czymś ciężkim ,aby składniki odpowiednio się połączyły.

6.Przechowuj w lodówce najlepiej przez cały dzień. Następnego dnia, wyłóż delikatnie ciasto na płaski talerz.

Po usunięciu foli, ciasto pokrój na kawałki i podawaj na świątecznym stole. Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!