Ciasto zakochanych – Zaskocz Swoją drugą połówkę wyjątkowym deserem. Wszelkie słowa są tu zwyczajnie zbędne

Jak mówi stare przysłowie „Zakochani czasu nie liczą…”. Z całą pewnością nie liczą też kalorii, bo nie ma nic przyjemniejszego, niż uśmiech bliskich przy pysznym deserze.

 

Miłość można wyrażać na wiele różnych sposobów i nie potrzebne są przy tym wielkie słowa. Wystarczy spojrzeć na talerzyk z deserem i wszystko jest już jasne… Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Jajka 8 szt.
  • Cukier 375 g
  • Masło 375 g
  • Mąka pszenna 355 g
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • Barwnik spożywczy 0,5 łyżeczki
  • Mleko 2 łyżki
  • Kakao w proszku 70 g
  • Ciemna czekolada 300 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj mikserem 3 jajka, 175 g cukru, 175 g roztopionego masła, 175 g mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Na koniec, dodaj czerwony barwnik spożywczy, wymieszaj i przelej do małej formy. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25 minut. Upieczone ciasto – wystudź.

 

2. W tym czasie, wymieszaj mikserem w misce pozostałe jajka, cukier, mąkę, roztopione masło, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, dodaj kakao i mleko.

 

3. Z czerwonego biszkopta, wytnij serduszka z pomocą foremki.

 

4. Do prostokątnej formy, wlej połowę ciasta czekoladowego i na środku poukładaj rządek wykrojonych serduszek. Wypełnij formę pozostałym ciastem ciastem czekoladowym i wygładź z wierzchu.

 

5. Piecz całość w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25 minut. Gotowe!

 

Gdy całkowicie wystygnie, polej ciasto z wierzchu rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!

error: Content is protected !!