Cukinia w cieście – To najlepsza wersja tego zdrowego i smacznego warzywa, jaką dotąd jadłam. Koniecznie wypróbuj ten przepis

Znam wiele przepisów na przekąski, sałatki, przystawki i surówki z cukinii, jednak przygotowana w cieście jest moim zdecydowanym faworytem.

 

Aromatyczna, delikatna, miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz sprawia, że nie zatrzymasz się na jednym kawałku. Dlatego przygotuj od razu podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 – 3 cukinie
  • 1 – 2 jajka
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka pszenna według uznania

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cukinie obierz ze skóry i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 – 0,7 cm.

 

2. Posyp plastry solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie przemieszaj cukinię w przyprawach.

 

3. W osobnej misce, wymieszaj jajka z solą i jogurtem. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę, aby ciasto było rzadsze niż naleśnikowe.

 

4. Każdy kawałek cukinii obtocz najpierw w mące, a następnie w cieście.

 

5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Cukinia w cieście, najlepiej smakuje na gorąco, bezpośrednio po usmażeniu. Smacznego!

error: Content is protected !!