Czy może być coś smaczniejszego do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty?
Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Na początek, przygotuj krem: Żółtka ubij z cukrem, potem dodaj do nich mleko, sok wyciśnięty z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Przełóż składniki do garnka i na małym ogniu doprowadź do wrzenia, często mieszając.
2. Teraz, dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj do czasu, aż się rozpuści. Dobrze wszystko wymieszaj – masa musi być gładka i jednolita. Wystudź masę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3. W tym czasie, przygotuj ciasto: Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj olej i cukier waniliowy.
4. Do osobnej miski, wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie zmielony mak. Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki i wymieszaj (ciasto będzie miało konsystencję lejącą).
5. Formę, przykryj papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 8-10 minut – na złoty kolor.
7. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 równe części.
8. Ubij śmietanę na sztywno i stopniowo dodawaj do niej schłodzony wcześniej krem z żółtek. Dokładnie wymieszaj.
9. Naprzemiennie, przekładaj ciasto kremem, ostatnią warstwą będzie krem. Gotowe!