Cytrynowe ciasto z makiem – Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie. Nie może go zabraknąć na żadnym uroczystym stole.

Bardzo  proste i szybkie w przygotowaniu  ciasto z łatwo  dostępnych  składników, skradnie serca wszystkich domowników, rodziny i przyjaciół. Puszysty i delikatny biszkopt  z  makiem przekładany domowym, śmietankowo-cytrynowym kremem, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie.  Nawet tych najmłodszych…

Czy może być coś smaczniejszego  do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty?

Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g mielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • 80 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początek, przygotuj krem: Żółtka ubij z cukrem, potem dodaj do nich mleko, sok wyciśnięty z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Przełóż składniki do garnka i na małym ogniu doprowadź do wrzenia, często mieszając.

 

2. Teraz, dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj do czasu, aż się rozpuści. Dobrze wszystko wymieszaj – masa musi być gładka i jednolita. Wystudź masę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

 

3. W tym czasie, przygotuj ciasto: Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj olej i cukier waniliowy.

 

4. Do osobnej miski, wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie zmielony mak. Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki i wymieszaj (ciasto będzie miało konsystencję lejącą).

 

5. Formę, przykryj papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 8-10 minut – na złoty kolor.

7. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 równe części.

 

8. Ubij śmietanę na sztywno i stopniowo dodawaj do niej schłodzony wcześniej krem ​​z żółtek. Dokładnie wymieszaj.

9. Naprzemiennie, przekładaj ciasto kremem, ostatnią warstwą będzie krem. Gotowe!

 

Przed podaniem, ozdób ciasto według własnego uznania i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!