Czekoladowe ciasto warstwowe – Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu deser, który możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia

Domowe wypieki, według starych i sprawdzonych przepisów, to najlepszy sposób na doskonały deser dla bliskich na każdą okazję.

Połączenie ciasta czekoladowego z delikatną, puszystą i zdrową masą serową nie ma sobie równych. Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie i przygotujesz je z łatwością i prawdziwą przyjemnością. Gwarantuję, że obok niego nikt nie przejdzie obojętnie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 170 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 80 g kwaśnej śmietany,
  • 50 g ciemnego kakao,
  • 4 jaja,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 400 g twarogu z wiaderka,
  • 250 g mleka skondensowanego,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 50 g ciemnego kakao.

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 60 g masła,
  • 40 ml mleka.

 

DO NASĄCZENIA CIASTA:
  • 100 ml wody,
  • 20 ml mocnego alkoholu – koniaku lub brandy,
  • 50 g cukru.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, dokładnie wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą.

2. Jajka ubij z cukrem, potem dodaj olej i śmietanę. Następnie, dodawaj suche składniki i mieszaj mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

3. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 12-15 minut. Gotowość ciasta, sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Upieczone ciasto, odstaw do wystygnięcia.

5. Całkowicie wystudzone ciasto, przekrój na 4 części – będą tworzyły kolejne warstwy ciasta.

 

6. W garnku, zagotuj wodę z cukrem, a kiedy całkowicie wystygnie, dodaj alkohol i wymieszaj. Gotowym ponczem, nasącz wszystkie części ciasta.

7. Teraz, przygotuj krem: Twaróg, śmietanę, mleko skondensowane i kakao, ubijaj mikserem do uzyskania jednolitej masy.

8. Układaj ciasto warstwami naprzemiennie biszkopt i przygotowany krem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

 

9. W tym czasie, przygotuj polewę: W małym garnku, podgrzej miękkie masło z mlekiem. Następnie, dodaj pokruszona czekoladę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Gotowe!

 

Przed podaniem, polej ciasto przygotowaną polewą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

error: Content is protected !!