Czekoladowy Sernik – Delikatny i puszysty, zawsze zachwyca smakiem zaproszonych gości. Pięknie wygląda i smakuje wyjątkowo

Przepis na ten wyjątkowy sernik czekoladowy, mam już od wielu lat i zawsze z prawdziwą przyjemnością serwuję go zarówno Swoim bliskim do popołudniowej filiżanki aromatycznej herbaty, jak i zaproszonym gościom podczas najróżniejszych uroczystości. Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie i zawsze podbija serca nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g twarogu śmietanowego w wiaderku
  • 400 g mlecznej czekolady
  • 300 g ciasteczek kakaowych (np. spody od OREO)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g masła

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Spody ciasteczek OREO zmiel blenderem i wymieszaj z roztopionym masłem.

2. W formie, rozłóż równomiernie ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na 30 minut.

3. W kąpieli wodnej, rozpuść 250 g czekolady mlecznej.

4. Z pomocą miksera, wymieszaj twaróg z cukrem pudrem, a następnie dodaj roztopioną czekoladę.

5. W osobnej misce, ubij 100 ml śmietanki i dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając.

6. Przygotowaną masę, ułóż równomiernie na ciasteczkowym spodzie.

7. Przygotuj polewę: Pozostałą czekoladę, rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z pozostałą śmietanką. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, polej równomiernie ciasto polewą, a kiedy zastygnie – schłodź je w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Smacznego!

error: Content is protected !!