Czerwona sałatka z fasolą – Smaczna, lekka i zarazem sycąca przekąska dla wszystkich dbających o smukłą talię

Doskonała propozycja na lekka i zarazem sycącą przekąskę lub dodatek do dań mięsnych. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, którą przygotujesz z łatwo dostępnych składników i w zaledwie kilkanaście minut. Jedno jest pewne, jeśli nie spróbujesz, to się nie przekonasz. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Buraki – 400 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Kolendra – 40 g
  • Sezam – 2 łyżki stołowe
  • Fasola konserwowa – 240 g
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Ocet – 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Buraki ugotuj do miękkości, potem je ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie, przełóż buraki do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

2. Fasolę odsącz z zalewy na sitku, przepłucz zimną, przegotowaną wodą i wymieszaj z burakami. Dodaj również posiekaną kolendrę i sezam.

3. W osobnej misce, wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę stołową, ocet, sól i pieprz. Przygotowanym dressingiem, polej buraki i dokładnie wymieszaj. Gotowe!

 

Dzięki temu, że w sałatce jest fasola, to sycący i zdrowy posiłek dla wszystkich dbających o smukłą sylwetkę. Kolendrę, możesz z powodzeniem zastąpić natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

error: Content is protected !!