Delikatne i puszyste naleśniki bez jajek według tego przepisu, są najlepsze jakie jadłam

Przepis na te genialne naleśniki, dostałam od swojej najlepszej przyjaciółki dawno temu. Pamiętają jeszcze nasze wspólne, szkolne lata i wspólne ich przygotowywanie i smażenie. Nasze rodziny uwielbiały, kiedy rządziłyśmy w kuchni i zawsze wychwalali nasze naleśniki z najróżniejszymi nadzieniami. Dlatego też, sprawiedliwie robiłyśmy je na zmianę, raz w moim domu, raz u niej. Miałyśmy przy tym świetną zabawę i przepyszne naleśniki. Wersję, na którą przepis znajduje się poniżej, przygotowywałyśmy najczęściej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500-600 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte ziemniaki, ugotuj w mundurkach, a następnie wystudź i obierz.

2. W misce, wymieszaj mąkę z solą, dodaj cukier, sodę, wodę mineralną gazowaną i 3 łyżki oleju słonecznikowego. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą, gładką masę i odstaw na 30 minut.

 

3. Ugotowane, obrane ziemniaki, pokrój w drobną kosteczkę, dodaj drobno pokrojony szczypiorek, dopraw do smaku solą i wymieszaj.

4. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem, po obu stronach na złoty kolor. Na gotowe naleśniki, nałóż ziemniaczany farsz i złóż na „cztery”. Podawaj na ciepło, smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!