Deser luksusowy – Na moim stole gości podczas każdej uroczystości. Za każdym razem, zachwyca wszystkich swoim smakiem

To jeden z tych deserów, które nazywam z czystym sumieniem – genialny. Przepis dostałam jakiś czas temu od mojej przyjaciółki, która sama dostała go od swojej teściowej. Gdy przygotowałam go w moim domu pierwszy raz, zniknął ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 140 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 120 g masła
  • 5 g soli
  • 10 g cukru pudru

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 ml mleka
  • 50 mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 20 g rozpuszczonej czekolady
  • 20 g karmelu
  • 10 g cukru waniliowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku, zagotuj mleko z wodą, dodaj cukier, sól, masło i mąkę. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje i stanie się zwarte – powinno odchodzić od ścianek garnka. Wtedy zdejmij z ognia, wbij jajka i dokładnie wymieszaj.

 

2. Potem, wyłóż ciasto tworząc brzegi na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm, wysmarowaną olejem lub przykrytą papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut, w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, a następnie pozwól mu ostygnąć.

 

3. Jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj mikserem w misce. Następnie, do garnka z mlekiem, dodaj mieszankę i doprowadź do wrzenia, często mieszając na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

 

4. Do gęstej masy, dodaj miękkie masło i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

 

5. W wysokiej misce, ubij mikserem śmietanę, a następnie stopniowo dodawaj do schłodzonej masy ciągle mieszając. Krem gotowy, więc wyłóż go na ciasto i wygładź z wierzchu.

 

6. Przed podaniem, schłodź deser w lodówce przez 2 godziny. Gotowe!

 

Nie zapomnij również, udekorować deseru wzorkami z roztopionej czekolady i karmelem. Smacznego!

error: Content is protected !!