Dietetyczne sałatki z jajkiem – Te sałatki można jeść o każdej porze i bez żadnych wyrzutów sumienia

Obie wersje, proponowanych niżej sałatek z jajkiem, idealnie nadają się na lekką przekąskę między głównymi posiłkami lub delikatną kolację dla wszystkich, dbających o piękną i zdrową sylwetkę.

Pyszne, zdrowe sałatki będą się również pięknie prezentować na świątecznym lub uroczystym stole, między innymi sycącymi daniami. Twoja rodzina i goście z pewnością podziękują Ci za te lekkie i pyszne sałatki, również podczas świątecznej biesiady. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

Sałatka z jajkiem, ananasem i kukurydzą

 

 

Tą sałatką z pewnością zauroczysz tych najmłodszych biesiadników.

 

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 ananasa z puszki
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 50 g sera
  • 3-4 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązka natki pietruszki do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka, ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.

2. Oddziel ugotowane białka jajek od żółtek ( białko z 1 jajka, możesz wykorzystać do dekoracji).

3. Pozostałe białka i żółtka, drobno pokrój i przełóż do wygodnej miski. Dodaj pokrojonego w drobną kostkę fileta, pokrojonego w kostkę ananasa i kukurydzę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majonezem (lub jogurtem) i wymieszaj.

4. Na koniec, całość posyp startym serem i udekoruj białkiem jajka i gałązkami natki pietruszki. Gotowe!

 

 

Sałatka z jajkiem, marchewka i groszkiem

 

 

Piękna, kolorowa sałatka, zachęci do spróbowania każdego!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 jajka
  • 150 g mrożonego, zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałązka natki pietruszki do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewkę, ugotuj do miękkości, jajka na twardo. Mrożony groszek, zblanszuj przez ok 3 minut.

2. Do wygodnej miski, zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i schłodzony groszek. Dopraw solą, pieprzem, majonezem (lub jogurtem) i dokładnie wymieszaj.

3. Gotową sałatkę, przed podaniem udekoruj gałązką natki pietruszki lub według własnego uznania. Smacznego!

error: Content is protected !!