Domowa Mozzarella – Genialny i prosty przepis na wyjątkowy smak, rodem z Włoch. Koniecznie musisz spróbować

Dobrej jakości serów nie brakuje w naszych okolicznych sklepach, jednak o ich prawdziwości decyduje nie tylko cena. Zresztą kto ma czas zastanawiać się nad jego jakością, chyba tylko wytworni smakosze.

 

Najprostszym wyjściem jest zatem przygotowanie dobrej jakości, domowego sera samemu i mieć przynajmniej pewność, że są to produkty wysokiej jakości i bez konserwantów. Przygotowanie domowej mozzarelli zajmie ci godzinkę, a jego smakiem możesz cieszyć się zawsze wtedy kiedy masz na to ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • podpuszczka
  • 3,5 litra pełnego mleka
  • łyżeczka soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W solidnym garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej) wlej mleko i podgrzewaj utrzymując temperaturę 31 ° C, dodając kwasek cytrynowy i ciągle mieszając.

2. Gdy zaczną pojawiać się grudki, to jest czas na dodanie podpuszczki. Ciągle mieszając, podgrzewaj mieszankę do uzyskania temperatury 38-40,5 stopni C. Potem zdejmij z ognia i przykryj garnek pokrywką. Odstaw na 5 minut.

3. Po tym czasie, w garnku powinny pojawić się wyraźnie oddzielone grudki, a jeśli nie uzyskaliście takiego efektu, to znaczy że potrzebuje nieco więcej czasu.

4. Przecedź grudki na sitku i razem z nim przełóż do garnka z wrzącą wodą. W kąpieli parowo-wodnej (w temperaturze 57 stopni C), serek stopi się. Dopraw do smaku sola i uformuj z masy zgrabna kulkę.

 

 

5. Gdy całkowicie wystygnie, jest gotowy. Mozarellę przechowuj w lodówce, chociaż wątpię czy będziesz miała co zostawić na później. Smacznego!

error: Content is protected !!