Domowa Nutella – Nie uwierzysz jak łatwo i szybko możesz przygotować ją według tego sprawdzonego przepisu

Wszystkie dzieci uwielbiają nutellę, jednak my dorośli doskonale wiemy jak niekorzystny skład dla zdrowia zawiera z pozoru niewinny mały słoiczek tego słodkiego kremu.
Poznaj banalnie prosty przepis na domową nutellę, bez szkodliwego oleju palmowego, sztucznych barwników i konserwantów, który Twoje pociechy mogą zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia kiedy tylko chcą. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżki stołowej mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku, wymieszaj cukier, kakao i mąkę.

2. Potem, małymi porcjami dodawaj mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Doprowadź mieszankę do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając.

4. Orzechy upraż na patelni, a następnie drobno zmiel w młynku lub z pomocą blendera.

5. Zmielone orzechy i masło, dodaj do kakaowej mieszanki i dokładnie wymieszaj.

 

6. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Gotowe!

 

Gotowy krem, przełóż do zamykanego naczynia i schłodź przed podaniem. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

error: Content is protected !!