Domowe tiramisu – Pyszne czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem, które pokocha każdy od pierwszego kęsa. Ten smak zapamiętasz na długo

Nie znam kogoś, kto nie lubi pysznego włoskiego deseru – tiramisu. Ten delikatny smak, zamknięty we wnętrzu czekoladowego ciasta, dostarczy Ci niezapomnianych doznań smakowych i sprawi, że zapragniesz więcej…

 

Deser jest prosty w przygotowaniu, przygotujesz go szybko i z łatwo dostępnych składników. Pięknie prezentuje się również na każdym uroczystym lub świątecznym stole. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g kruchych herbatników
  • 200 g masła
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 4-5 łyżek kakao

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciemną czekoladę, zetrzyj na tarte o grubych oczkach i wymieszaj dokładnie z cukrem, serkiem mascarpone i ricottą. Gotową masę wstaw do lodówki.

2. Herbatniki drobno pokrusz i wymieszaj z kakao i stopionym masłem. Formę, wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę z herbatników. Ugnieć ją lekko, a na nią wyłóż schłodzoną masę z mascarpone. Wierzch, oprósz kakao i posyp pokruszonymi herbatnikami.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, schłodź deser w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

error: Content is protected !!