Domowy chleb przygotowany z suchych drożdży- wystarczy kilka minut i jest gotowy. Jego wspaniały smak zachwyci dosłownie każdego
Niestety wielu z nas kupuje pieczywo w piekarni. Jednak poniżej znajdziesz wspaniały przepis na idealny chleb , którego przegotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Chleb z tego przepisu ma idealną skórkę, a jego wspaniały smak zachęci każdego do szybkiego skosztowania. Ja za każdym razem przygotowuje go z moimi dziećmi, gdyż one przy tym świetnie się bawią. Koniecznie musisz go przygotować, a na pewno nie pożałujesz. Zapraszam na przepis poniżej!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
375 ml ciepłej wody
-
500 g mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki soli
-
5 g suchych drożdży
-
300 ml gorącej wody włożonej do piekarnika
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Czas przygotowania pysznego chleba zajmuje dosłownie pięć minut. Kolejne minuty trzeba czekać, aż chleb będzie gotowy. Koniecznie zacznij już teraz go przygotowywać. Do miski z ciepłą wodą wysp suche drożdże oraz sól, po czym dokładnie całość wymieszaj.
2. Do tak przygotowanych składników stopniowo dodawaj mąkę , pamiętając aby cały czas mieszać.
3. Mieszać możesz rękoma już używaj do tego trzepaczki. Podczas mieszania mąka powinna wchłonąć mieszankę drożdżową. Przez kilka minut zagniataj ciasto.
4. Odpowiednio wyrobione ciasto, koniecznie włóż do miski, po czym za pomocą widelca całe ponakłuwaj, i czystą ściereczką przykryj miskę. Przez około dwie godziny przechowuj miskę z ciastem w odpowiednio ciepłym miejscu.
5. Po tym czasie ciasto powinno być znacznie większe. W tym momencie możesz zacząć piec chleb lub przełóż je do lodówki. Tak przygotowane możesz przechowywać nawet 2 tygodnie. Wiele osób woli piec chleb gdy ciasto jest odrobię schłodzone.
6. W przypadku gdy chcesz piec od razu, koniecznie takie ciasto posyp mąką, następnie ponownie wyrób, po czym uformuj dowolny kształt i na górze koniecznie ostrym nożem ponacinaj. Potem zacznij przygotowywać formę, na którą połóż papier do pieczenia.
7. Tak przygotowaną blaszkę włóż do piekarnika, i trzymaj w nim aż piekarnik się całkowicie nagrzeje. Blaszka powinna być co najmniej 30 minut w 230 stopniach. Po tym czasie umieść na rozgrzanej blaszce przygotowany bochenek chleba.
8. Pamiętaj, aby pod blaszkę z chlebem położyć naczynie z wodą. Następnie piecz w 230 stopniach przez 30-40 minut.
9. Po tym czasie za pomocą drewnianego patyczka sprawdź czy chleb całkowicie się upiekł. Następnie wyjmuj go z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Życzę smacznego!
Przygotowanie domowego chleba z przepisu powyżej jest banalnie proste. Pamiętaj , aby się nie poddawać gdy pierwszy chleb jakimś cudem nie wyjdzie. Kolejny wypiek na pewno będzie dużo piękniejszy oraz smaczniejszy.