Domowy chlebek – Niezwykle smaczny z chrupiącą skórką przez długi czas i bez żadnych sztucznych ulepszaczy

Przepis polecam wszystkim miłośnikom domowych wypieków oraz lubiącym serwować swoim bliskim domowe i zdrowe pieczywo każdego dnia, bez konieczności robienia wczesnych zakupów w osiedlowym sklepie.

 

Próbowałam już wielu przepisów i z wielu dostępnych źródeł, jednak ten jest wyjątkowy zarówno pod względem prostoty i szybkości wykonania, jak i genialnej, chrupiącej skórki na zewnątrz.
Moi bliscy, chętnie jedzą go na śniadanie z samym masłem i do smaku nie potrzebują już nic więcej. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 1 kg mąki
  • 600 ml letniej wody
  • 40 g drożdży
  • 20 g kminku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W małej ilości wody, rozpuść drożdże z cukrem pudrem i odstaw na 15 minut. W osobnej misce, wymieszaj 800 g przesianej mąki z solą i pieprzem.

2. Pozostałą letnią wodę wymieszaj z mieszanką drożdży, a następnie stopniowo dodawaj suche składniki. Dobrze wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na 2 części – wystarczy na 2 bochenki chleba.

3. Każdą część ciasta z osobno, ponownie zagnieć na blacie posypanym mąką i uformuj bochenki o dowolnym kształcie. Ułóż jena blaszce przykrytej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie, zwilż wierzch bochenków wodą i posyp kminkiem.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220 ° C, przez 30 minut. Gotowe!

 

Gdy wyjmiesz chlebki z piekarnika, zwilż ponownie ich wierzch letnią, lekko osoloną wodą – dzięki temu skórka będzie chrupiąca przez długi czas. Smacznego!

error: Content is protected !!