Domowy majonez – Już nigdy nie kupię go w sklepie, zrobię kiedy chcę w zaledwie kilka minut

Majonez to powszechnie stosowany w kuchni produkt i często wydaje się być nawet niezbędny. Trudno sobie wyobrazić jajka lub sałatkę jarzynową bez majonezu.

 

Od dawna wiadomo, że produkty sklepowe zawierają w swoim składzie ogrom zbędnych dodatków i chemii, która nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Dlatego chociaż w części warto zastąpić sklepowe produkty tymi domowymi i zdrowymi, zrobionymi samodzielnie w domu ze sprawdzonych i dobrej jakości składników. Majonez przygotowany według tego sprawdzonego przepisu nie ma sobie równych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wąskim, ale wysokim naczyniu umieść wszystkie składniki (oprócz oleju). Z pomocą blendera, ubijaj składniki, a następnie zwiększając obroty, dodawaj stopniowo cienkim strumieniem olej.

2. Podczas blendowania, masa będzie stawała się coraz gęstsza. Ubijaj do czasu, aż masa będzie kremowa i jednolita. Gotowe!

 

Jeśli dodasz do majonezu szczyptę kurkumy, majonez zyska piękny kolor i wyjątkową nutę smakową. Gotowy majonez przełóż do zamykanego słoika i przechowuj w lodówce.  Smacznego!

error: Content is protected !!