Drożdżowe bułeczki – Według tego, sprawdzonego przepisu zawsze wychodzą puszyste i mięciutkie. Koniecznie musisz spróbować.

Uwielbiam drożdżowe wypieki w każdej postaci, dlatego też gości w moim domu bardzo często. Przepis dostałam od mojej babci, która w przypadku drożdżowych słodkości była niezrównaną mistrzynią. Moi bliscy je uwielbiają, bo wprost rozpływają się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 kg mąki
  • 2 opakowania drożdży po 10 g
  • 3 szklanki mleka lub wody
  • 8 – 10 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki soli
  • dowolne nadzienie

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W ciepłym mleku, rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru, drożdży i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

2. Teraz, do zaczynu dodaj jajka, pozostały cukier, sól, pozostałą mąkę oraz stopniowo miękkie masło. Zagniataj miękkie ciasto do czasu, aż przestanie kleić się do dłoni. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny. Od czasu do czasu, przewróć ciasto na drugą stronę (3 razy).

 

3. Po tym czasie, uformuj z ciasta zgrabne bułeczki, poukładaj je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i pozwól nieco odpocząć przez 10 minut. Teraz, wysmaruj bułeczki roztrzepanym żółtkiem.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!