Drożdżowe mufinki z ziołami – Doskonała i ekspresowa przekąska na każdą okazję. Ze stołu znikają błyskawicznie

Nie ma dobrej imprezy bez smacznych, szybkich i aromatycznych przekąsek domowej roboty. Piekę je od wielu lat i zawsze zachwycają smakiem bliskich oraz zaproszonych gości.

 

Aromatyczne zioła i oryginalny sposób ich serwowania sprawia, że nie można im się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • mąka pszenna – 400 g
  • mleko – 250 ml
  • masło – 50 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • suche drożdże – 1 łyżeczka
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • żółtko – 1 szt.
  • olej roślinny – 2 łyżki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • suszone zioła (ulubione)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj cukier, olej, sól oraz przesianą mąkę. Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagnieć delikatne ciasto. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

2. W tym czasie, przygotuj aromatyczne nadzienie: Miękkie masło, dokładnie wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi ziołami.

 

3. Z gotowego ciasta, uformuj małe kulki i rozwałkuj je na cienkie placuszki. Na środku każdego, ułóż porcję nadzienia i rozsmaruj na całej powierzchni.

4. Placuszki z nadzieniem złóż na „cztery” i powkładaj po 3-4 szt. do foremek. Z wierzchu, wysmaruj je roztrzepanym żółtkiem.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 20-25 minut. Gotowe!

 

Drożdżowe mufinki z ziołami, pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego!

error: Content is protected !!