Byłam z siebie dumna, kiedy udało mi się to bez większych problemów. Do dziś nawet nie podejrzewają, co tak naprawdę jest tym pysznym mięsnym farszem. Robię je już od wielu lat i polecam wszystkim spróbować. Do dzieła!
1. Zacznij od przygotowania ciasta: W garnku, podgrzej mleko, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
2. W tym czasie, wymieszaj ciepły kefir z jajkami, olejem roślinnym, łyżeczką soli i zaczynem drożdżowym. Teraz, stopniowo dodawaj przesianą mąkę, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przełóż do miski wysmarowanej olejem i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Teraz, przygotuj nadzienie: Obraną i posiekaną cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie, dodaj pokrojona na kawałki wątróbkę i smaż do miękkości.
4. Z pomocą blendera, zmiel wątróbkę z cebulą, potem dodaj ugotowany ryż, dopraw solą, pieprzem do smaku i wymieszaj.
5. Wyrośnięte ciasto, ponownie zagnieć i odstaw jeszcze na 30 minut. Teraz, formuj z ciasta małe placki i nakładaj porcję nadzienia. Zawiń je szczelnie w cieście i sklej brzegi.
6. Smaż na rozgrzanej patelni w głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!
Podawaj koniecznie na gorąco z filiżanką barszczu czerwonego, ale nie zapomnij najpierw odsączyć nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!