Drożdżówki z budyniowym kremem – Genialne, delikatne ciasto z pysznym nadzieniem, które nie ma sobie równych.

Uwielbiam domowe wypieki i w moim domu goszczą do popołudniowej kawy lub herbaty przynajmniej raz w tygodniu.

 

Domowe drożdżówki, przygotujesz z tanich, łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Prostota wykonania (pomimo długiego czasu oczekiwania) i wyjątkowy smak sprawia, że przygotujesz je z prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 5 g suchych drożdży
  • 60 g masła
  • Łyżeczka soli
  • 2 cytryny
  • 3 żółtka
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • Cukier waniliowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Drożdże, wymieszaj w 100 ml ciepłego mleka, dodaj 100 g cukru, jajka, cukier waniliowy, skórkę startą z jednej cytryny i dokładnie wymieszaj.

2. Teraz, do masy dodaj sól, mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do dłoni. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni C, na 2 godziny.

3. Dwa żółtka, ubij z 60 g cukru i skrobią. W małym garnku, podgrzewaj 250 ml mleka z zwiniętą w gazę skórką z drugiej cytryny i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Potem wyjmij skórkę i małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką wlewaj je do ubitych wcześniej żółtek.

4. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zacznie gęstnieć. Aby pozbyć się grudek, przetrzyj masę przez drobne sito, dodaj cukier waniliowy i wymieszaj. Gdy masa ostygnie, wstaw ją do lodówki.

5. Na blacie roboczym, posypanym mąką, rozwałkuj ciasto w kwadrat i złóż w kopertę. Przykryj folią i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 45×12 cm.

6. Teraz, pokrój je na paski o szerokości 5 cm, zrób na środku nacięcie i przełóż krawędzie przez środek. Poukładaj bułeczki na blaszce, przykrytej papierem od pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut.

7. Przygotowany wcześniej krem, przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim środek bułeczek. Z wierzchu, wysmaruj bułeczki żółtkiem ubitym z mlekiem.

 

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190 stopni C, przez 15-20 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!