Dżemowe ciasto – Ekspresowy i wyjątkowo pyszny deser dla całej rodziny, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Gdy czytałam ten przepis pierwszy raz, pomyślałam sobie że to nie może się udać. Mimo wszystko skusiłam się i spróbowałam. Gwarantuję, że zachwycisz się tym smakiem tak jak ja, od pierwszego kęsa.

 

Doskonałe połączenie smaków, prostota i szybkość wykonania sprawia, że z prawdziwą przyjemnością serwuję je na deser swoim bliskim i zaproszonym gościom. Delikatne, wilgotne i aromatyczne ciasto, długo nie pozwoli o sobie zapomnieć… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 ml kefiru;
  • 2,5 szklanki mąki;
  • pół szklanki cukru;
  • 80 g rodzynek;
  • 2 jajka;
  • słoik dżemu (ulubionego);
  • cukier wanilinowy;
  • ½ łyżeczki sody;
  • szczypta soli.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj dżem z sodą i odstaw. Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Potem dodaj kefir, mąkę i dżem.

2. Na koniec, dodaj namoczone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszaj.

 

3. Gotowe ciasto, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowość ciasta sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp ciasto obficie cukrem pudrem. Jeśli zdecydujesz się użyć dżemu lub musu jabłkowego, posyp ciasto z wierzchu cynamonem. Smacznego!

error: Content is protected !!