Zawsze wtedy, zaglądam do kuchennych szafek i znajduję bez problemu wszystkie potrzebne mi składniki. Potem to już wystarczy tylko kilkanaście minut i moje słodkie „małe co nieco” trafia na stół, do mojej popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy. Nie ma nic lepszego… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Miękką margarynę, rozgnieć dłonią i dodaj pozostałe składniki. Zagnieć miękkie, jednolite i gładkie ciasto.
2. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do dłoni. Jeśli jest taka potrzeba, podsyp je mąką.
3. Przełóż ciasto na blat roboczy lub stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka.
4. Ciasteczka poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Możesz również posypać je z wierzchu, rozdrobnionymi orzechami lub kawałeczkami czekolady. Będą wtedy bardziej aromatyczne.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-200°C, na złoty kolor. Smacznego!