Do przygotowania fasoli w pomidorach, według tego sprawdzonego przepisu, możesz użyć zarówno białej fasoli – która doskonale się konserwuje i dłużej przechowuje, oraz czerwonej – która jest zdecydowanie zdrowsza. Wybór należy wyłącznie do Ciebie, a bez względu na swój wybór zawsze będziesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, kiedy tylko chcesz. Do dzieła!
1. Zanim zaczniesz, koniecznie namocz wcześniej fasolę przez przynajmniej kilka godzin.
2. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski. Pomidory obrane ze skórki zblenduj.
3. Przełóż składniki do garnka, dodaj fasolę i duś na małym ogniu przez 1,5 godziny pod przykryciem do miękkości.
4. Wysterylizowane słoiki, wypełnij fasolą z sosem, zakręć pokrywki i odwróć do góry dnem. Gotowe!