Faszerowane ziemniaki – To niezwykłe danie, ze zwykłych składników

Ziemniaki są codziennie w naszej diecie: tłuczone, gotowane, pieczone. Kochamy ich smak, ale czasami mamy ochotę na coś nowego i wyjątkowo smacznego.  Mam na to radę – ziemniaki nadziewane i upieczone w piekarniku zamieniają się w prawdziwy przysmak!

 

SKŁADNIKI
  • 15 średnich ziemniaków
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 250 gr mięsa ( może być np pierś z kurczaka,  w zależności od upodobań )
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, 2 łyżki pasty pomidorowej opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE

Obierz ziemniaki, przetnij na pól i wydrąż w środku dziurkę na nadzienie.
Umieść ziemniaki w rondlu z osoloną wrzątkiem i gotuj na półtwardo około 10 minut.

 

Obierz cebulę i pokrój mięso na duże kawałki. Następnie przemiel wszystko przez maszynę do mięsa lub zmieli w blenderze. Posól, popieprz i wymieszaj.
Przygotuj sos: zmieszaj roztopione masło, śmietanę i przyprawy. Jeśli lubisz, możesz dodać pastę pomidorową.

 

Ziemniaki nafaszeruj przygotowanym mięsem, ułóż w formie do pieczenia i polej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny

error: Content is protected !!