Doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami i warzywami, dlatego pole do popisów kulinarnych jest ogromne. Wędliny sklepowe, nawet te najlepszej jakości już się nam znudziły, dlatego z przyjemnością gotuję fileta w galarecie. Można zjeść ze smakiem pyszną przekąskę lub użyć cienkich plasterków na kanapki. Smakuje wyśmienicie, dlatego koniecznie musisz spróbować! Do dzieła!
1. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety z kurczaka, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
2. Następnie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i słodką mieloną paprykę. Na koniec, dodaj połowę posiekanej natki pietruszki i kopru oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Teraz, przełóż mięso w przyprawach do rękawa i wypuść całe powietrze. Zabezpiecz brzegi klipsami.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut.
5. Po tym czasie, pozwól jej całkowicie wystygnąć i wstaw do lodówki na kilka godzin – do całkowitego stężenia. Gotowe!