Filet z kurczaka z papryką – W takiej odsłonie, będzie hitem na Twoim stole

Filet z kurczaka to ulubione mięso moich dzieci. Aby więc danie z drobiem w roli głównej nie zrobiło się nudne, na okrągło wymyślam nowe modyfikacje i odsłony, tradycyjnie usmażonej piersi kurczaka.

 

 

Dzielę się więc z Wami sprawdzonym przepisem na fileta z kurczaka z papryką, ale marynowanego w wyjątkowy sposób. Mięso jest delikatne, kruche i soczyste, a moje dzieci zachwycone! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 100 g musztardy
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i oczyszczone filety z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym.

2. Co 2 cm., wykonaj ukośne nacięcia po obu stronach fileta.

 

3. Umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w średnie paski. Następnie powkładaj je w każde wykonane nacięcie.

 

4. Tak przygotowane filety, przełóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia. Teraz wymieszaj musztardę ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Całe filety, dokładnie wysmaruj przygotowaną mieszanką.

5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez 20-30 minut – przykryte folią aluminiową, potem zdejmij folię i piecz nie dłużej niż 40-45 minut, aby mięso nie było suche.

 

Tak przygotowane filety z kurczaka, podawaj na ciepło. Świetnie komponują się z ziemniakami lub ryżem i surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!

 

 

Podziel się przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!