Focaccia z mozzarellą – Genialna, puszysta i aromatyczna włoska przekąska, którą przygotujesz w zaledwie 15 minut

To co najbardziej uwielbiam we włoskich daniach, przekąskach i deserach, to prostota wykonania, minimalny zestaw dobrej jakości produktów i fantazja.

 

Cały sekret pysznej focaccii z mozzarellą tkwi w delikatnym, puszystym cieście z aromatycznymi dodatkami i ziołami oraz z oliwą z oliwek. Czy może być coś pyszniejszego? Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 g cukru
  • 5 g drożdży
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g mozzarelli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokim naczyniu, wymieszaj mleko z cukrem i drożdżami. Następnie, dodaj 1 jajko, przesiana mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj. Na koniec, dodaj miękkie masło i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

 

2. Gotowe ciasto, przełóż do wysokiej miski, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

3. Okrągłą formę, wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej równomiernie przygotowane ciasto. Ponacinaj je nożem w kratkę – jak na zdjęciu.

4. W wykonane nacięcia, poukładaj pokrojoną w cienkie paski mozzarellę i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Potem, wysmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 ° C, przez 15 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, focaccie z mozzarellą, skrop oliwą- z oliwek i posyp świeżymi, aromatycznymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!