Francuskie Mięsko – Genialna przekąska dla każdego i na każdą okazję. Pięknie wygląda i przygotujesz ją w zaledwie 30 minut

Jeśli brakuje Ci pomysłu na szybką, sycącą i wyjątkową przekąskę dla niespodziewanych gości – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie, a dodatkową zaletą jest ekspresowe przygotowanie i nieskończone pochwały z ust bliskich i obecnych gości. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • śmietana
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń na oprószonym mąką blacie roboczym i lekko rozwałkuj.

2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodaj mięso mielone i smaż do miękkości, doprawiając do smaku solą, pieprzem i odrobiną śmietany (opcjonalnie). Gotowe nadzienie, odstaw do wystygnięcia.

 

3. W czasie, rozwałkowane ciasto przełóż do formy tak, aby wystawało poza nią. Teraz, ułóż wystudzone nadzienie i kilka plasterków cebuli.

4. Wystające z formy ciasto, ponacinaj po bokach, aby można było swobodnie zapleść ciasto z wierzchu w warkocz. Wierzch wysmaruj obficie roztrzepanym jajkiem.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut. Gotowe!

 

Pamiętaj, że z odrobiną wyobraźni możesz stworzyć własną wersję tego dania. Nadzienie możesz dowolnie modyfikować w zależności od Twoich upodobań. Smacznego!

error: Content is protected !!