Galaretka z truskawkami – Połączenie owoców z pyszną śmietanową chmurką, to idealny deser na ciepłe wiosenne dni

Kiedy sezon truskawkowy w pełni, to doskonała okazja na lekki i orzeźwiający deser dla całej rodziny.

 

Przygotujesz go szybko , z minimalnego zestawu podstawowych produktów i z prawdziwą przyjemnością. Najtrudniejsze w tym jest jednak oczekiwanie na stężenie galaretki. Potem, to już prawdziwe niebo w gębie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek cukru
  • 40 g żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 100 g borówek (lub jagód)
  • 400 ml wrzącej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Żelatynę (20 g), rozpuść w 250 ml wrzącej wody.

 

2. Część umytych truskawek bez szypułek, zblenduj z 4 łyżkami cukru, kilka truskawek zostaw w całości, a pozostałe pokrój w plasterki.

 

3. Przygotowane owoce, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy wystygnie – wstaw do lodówki na 3 godziny.

 

4. Pozostałą żelatynę, rozpuść w 150 ml wrzącej wody z 2 łyżkami cukru. Potem ją schłodź i wymieszaj z kwaśną śmietaną.

 

5. Następnie, dodaj umyte wcześniej borówki i wymieszaj.

 

6. Na zastygniętej galaretce, ułóż warstwę śmietanową z borówkami i wstaw do lodówki na kolejne 3 godziny. Gotowe!

 

Banalnie prosty deser, którym zachwycisz każdego bez wyjątku. Przed podaniem, udekoruj według uznania. Smacznego!

error: Content is protected !!