Genialna karkóweczka – Tak smacznej jeszcze dotąd nie jadłam. Genialne połączenie smaków i aromatu nie ma sobie równych

Przepis, polecam w szczególności wszystkim miłośnikom karkówki w wyjątkowej odsłonie. Nie znam lepszego dania dla mięsożerców, ceniących swój czas spędzony w kuchni.

 

Doskonały smak soczystej i mięciutkiej karkówki z tymi dodatkami sprawi, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKLADNIKI:
  • 1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Karkówkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry. Następnie, natrzyj każdy plaster solą, pieprzem, mieloną papryką i przełóż do miski. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

 

2. Po tym czasie, obtaczaj plastry mięsa w mące i smaż na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem.

 

3. Tak przygotowaną karkówkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, a na nich poukładaj kolejno cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki pokrojone w plasterki.

 

4. Teraz, przygotuj sos: W misce, wymieszaj wszystkie składniki, polej sosem zawartość naczynia i przykryj pokrywką.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1,5 godziny. Gotowe!

 

Pyszną karkóweczkę, podawaj na gorąco z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

error: Content is protected !!