Przepis, polecam w szczególności zapracowanym Paniom domu, ceniącym swój czas spędzony w kuchni, ponieważ otwarcie słoika w dowolnym momencie, zajmuje jedynie chwilę… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Kapustę poszatkuj, pozostałe warzywa obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub w paski. Dodaj oliwę, ocet, posyp cukrem, solą, wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę.
2. Po tym czasie, przełóż surówkę do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
3. Po tym czasie, przełóż surówkę do umytych i wysuszonych słoików. Zakręć pokrywki i odstaw w ciemne miejsce do góry dnem. Gotowe!
Surówkę, przygotowaną w ten sposób możesz przechowywać nawet do kilku miesięcy. Pozostanie soczysta i chrupiąca, idealna zarówno na przekąskę jak i dodatek do obiadu. Smacznego!