Genialna surówka – Prawdziwa bomba witaminowa, którą zachowasz w słoiku na dłużej. Doskonała na każdą okazję i dla każdego

Pyszna i aromatyczna surówka warzywna, doskonale smakuje zarówno na przekąskę między posiłkami lub jako aromatyczny, chrupiący dodatek do dań mięsnych.

 

Przepis, polecam w szczególności zapracowanym Paniom domu, ceniącym swój czas spędzony w kuchni, ponieważ otwarcie słoika w dowolnym momencie, zajmuje jedynie chwilę… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg ogórków świeżych
  • 5 łyżeczek soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu
  • czosnek opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę poszatkuj, pozostałe warzywa obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub w paski. Dodaj oliwę, ocet, posyp cukrem, solą, wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę.

 

2. Po tym czasie, przełóż surówkę do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

 

3. Po tym czasie, przełóż surówkę do umytych i wysuszonych słoików. Zakręć pokrywki i odstaw w ciemne miejsce do góry dnem. Gotowe!

 

Surówkę, przygotowaną w ten sposób możesz przechowywać nawet do kilku miesięcy. Pozostanie soczysta i chrupiąca, idealna zarówno na przekąskę jak i dodatek do obiadu. Smacznego!

error: Content is protected !!