Chociaż znacząco różnią się od ich tradycyjnej wersji, przygotowuję je zawsze z prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. W tym czasie, zaparz kapustę we wrzątku i odetnij jej grube części.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki i drobno pokrojoną cebulę. Gdy cała woda odparuje, dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy. Duś przez kilka minut, następnie dodaj wodę, dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.
3. Mięso, pokrój na cienkie, podłużne plasterki i rozbij tłuczkiem. Poukładaj wzdłuż liścia. Dopraw do smaku solą.
4. Teraz, ułóż warstwę ryżu i zawiń jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane gołąbki, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej przygotowanym sosem pieczarkowym.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-200 stopni C, przez 2 godziny. Gotowe!
Sposób zawijania tych gołąbków jest dowolny, jednak podczas pieczenia, koniecznie muszą być całkowicie przykryte sosem. Wtedy oddadzą swój najlepszy smak na talerzu. Smacznego!