Gulasz mięsny z piekarnika – Genialne i ekspresowe danie mięsne, idealne na każdą okazję i dla każdego

Uwielbiam gulasz mięsny i bardzo często serwuję go moim bliskim zarówno w formie dania obiadowego, jak i ciepłej kolacji z pieczywem.

 

Do tej pory nawet nie przyszło mi do głowy, że można go przygotować tak szybko i w tak prosty sposób. Gulasz według tego sprawdzonego przepisu polecam wszystkim miłośnikom
aromatycznych i smacznych dań mięsnych oraz ceniącym swój czas spędzony w kuchni. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 1,5 l wody
  • 1,5 kg mięsa – wołowina lub wieprzowina
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kostki bulionu (wołowego lub warzywnego)
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 kawałki zielonego pieprzu drobno posiekane
  • sól do smaku
  • majeranek do smaku
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • groszek konserwowy i marchewka (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso oczyść, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.

2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

3. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką, posyp posiekaną cebulą i czosnkiem, dodaj przyprawy i pozostałe składniki. Na koniec, dodaj 2 kostki bulionu i zalej wszystko wodą. Dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką.

 

4. Duś w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 90 minut Jeśli użyłaś mięsa wołowego, czas duszenia może się wydłużyć). Gotowe!

 

Podawaj koniecznie na gorąco. Świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi lub świeżym pieczywem. Smacznego!

error: Content is protected !!