Gzik wielkopolski z pyrą – Regionalny smakołyk, który od wielu lat kradnie serce każdemu, kto go choć raz spróbuje. Koniecznie musisz spróbować

Nie mam żadnych wątpliwości, że każdy chociaż raz w życiu musi spróbować gzika z pyrą, według tego sprawdzonego od wielu lat przepisu. Ja, nie wyobrażam sobie sytuacji w której gzika zabrakło by w moim domu chociaż raz w tygodniu. Zresztą, moi bliscy nigdy by na to nie pozwolili…Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki – 9 szt.
  • Twaróg – 600 g
  • Kwaśna śmietana – 200 g
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Pieprz czarny – 0,25 łyżeczki
  • Cukier – szczypta

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Średniej wielkości ziemniaki dokładnie umyj i w mundurkach ugotuj do miękkości w wodzie z 1 łyżeczką soli.

2. Następnie przełóż je na talerz lub deskę do krojenia i pozwól ostygnąć.

 

3. W tym czasie, przygotuj gzik: W misce, wymieszaj twaróg ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku 1 łyżeczką soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczyptą cukru i dokładnie wymieszaj.

4. Wystudzone ziemniaki, przekrój na pół i na każdej połówce ułóż dużą porcję gzika. Gotowe!

 

Przed podaniem, udekoruj gzika posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Mmm pyyycha…Smacznego!

error: Content is protected !!