Herbata z pokrzywy – Poznaj 21 właściwości leczniczych, o których powinieneś wiedzieć.
Pokrzywa jest najczęściej postrzegana jako chwast, jednak jej właściwości są niezwykle wartościowe. Zawiera bogactwo witaminy C, wapnia, krzemu, kwasu foliowego, żelaza i chlorofilu. Najbardziej zdrowa, jest zbierana w kwietniu i w maju.
Działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie oraz wzmacnia organizm. Substancje w niej zawarte, wspomagają tworzenie się komórek produkujących przeciwciała i chronią organizm przed wirusami. Pobudzają proces niszczenia grzybów, wirusów i bakterii wywołujących choroby.
Oprócz tego, młode pędy pokrzywy wspomagają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn i mają wspaniały wpływ dla zdrowia i urody oraz pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
Efekty, płynące z picia herbaty z pokrzywy:
-
obniża poziom cukru we krwi,
-
leczy stany zapalenie stawów,
-
łagodzi bóle menstruacyjne,
-
poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm,
-
uzupełnia poziom żelaza,
-
oczyszcza wątrobę, wspomaga nerki i trzustkę,
-
zapobiega przewlekłym zapaleniom skóry, trądziku i egzemie,
-
wspomaga proces odchudzania,
-
łagodzi biegunkę,
-
zwiększa produkcję mleka matki karmiącej,
-
wzmacnia włosy i paznokcie,
-
łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów,
-
oczyszcza organizm z toksyn i zanieczyszczeń,
-
zwalcza anemię,
-
zmniejsza ryzyko raka prostaty,
-
zwalcza stany zapalne – zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne,
-
niweluje nudności,
-
pomaga przy alergicznym nieżycie nosa,
-
leczy przeziębienia,
-
łagodzi przykre objawy wrzodów żołądka i ostrą niestrawność.
Jak przygotować zdrową herbatkę z pokrzywy?
SKŁADNIKI:
-
1 szklanka świeżych liści pokrzywy lub 1 łyżeczka suszonych
-
2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Świeże liście włóż do garnka i zalej wodą.
2. Podgrzewaj wodę do bliskiej wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i parz przez kilka minut. Potem przecedź napar i pij dwa razy dziennie.
3. Suszone liści pokrzywy, zalej wrzątkiem i parz przez 10 minut. Pij dwa razy dziennie, przez 4-6 tygodni.