Idealne schabowe – Zawsze miękki i soczyste, wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz spróbować

Nie ma chyba takiej osoby na świecie, która nie wie jak zrobić tradycyjnego schabowego. Jednak schabowy, przygotowany w ten sprawdzony sposób, nie ma sobie równych. Mięso zawsze jest miękkie i soczyste,  a panierka chrupiąca. Wprost rozpływa się w ustach… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • mięso wieprzowe (np. schab)
  • mąka
  • bułka tarta
  • mleko
  • jajka
  • lekkie piwo
  • smalec do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab, pokrój na plastry o grubości 2 cm., dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie rozbij plastry tłuczkiem. Teraz, przełóż kotlety do dużej miski i zalej mlekiem. Odstaw na co najmniej 1 godzinę.

2. Do osobnych misek wsyp mąkę, bułkę tartą i jajka wymieszane z piwem.

3. Obtocz kotlety najpierw w mące, potem w jajku z piwem, a na końcu w bułce tartej.

 

4. Smaż na rozgrzanej patelni ze smalcem na małym ogniu na złoty kolor z każdej strony – do miękkości. Smacznego!

error: Content is protected !!