Jabłkowe tornado – Delikatne i puszyste ciasto z czekoladowym kremem, zachwyca każdego bez wyjątku

Proste w przygotowaniu, smaczne ciasto, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

 

Doskonałe puszyste ciasto z jabłkami z pysznym kremem świetnie smakuje do filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty z bliskimi lub z zaproszonymi gośćmi. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 5 szt. jabłek
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie małego proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ulubiony dżem

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte jabłka, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

2. W misce, wymieszaj mąkę z mlekiem, jajkami, olejem, cukrem, kakao, sodą oczyszczoną, wanilią, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Na koniec, dodaj starte wcześniej jabłka i wymieszaj.

 

3. Przelej ciasto do formy o wymiarach 30 x 40 cm., wysmarowanej masłem i wygładź szpatułką.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut.

5. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na pół i wysmaruj ulubionym dżemem. Przykryj drugą częścią ciasta i lekko dociśnij.

 

6. W kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę. Kiedy lekko wystygnie, wymieszaj ją ze śmietaną. Gotowe!

 

 

Ciasto, wysmaruj na całej powierzchni masą czekoladową i udekoruj według uznania. Smacznego!

error: Content is protected !!