Dodatkową zaletą tego deseru jest to, że możesz go przygotować z dowolnego, ulubionego rodzaju jabłek i jeśli są dość słodkie – wykluczyć dodatek cukru. Wtedy możesz zajadać jabłkowy deserek bez żadnych wyrzutów sumienia, kiedy tylko masz na to ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Następnie, poukładaj je na blaszce i piecz do miękkości w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Gotowe jabłka, przetrzyj przez drobne sito.
2. W kąpieli wodnej, rozpuść żelatynę w wodzie. Do schłodzonego musu jabłkowego, dodaj białko i cukier. Ubijaj mikserem przez 1-2 minuty.
3. Po tym czasie, cienkim strumieniem dodawaj żelatynę nie przerywając ubijania. Przełóż deser do pucharków i wstaw do lodówki, aby stężał. Gotowe!