Japoński serniczek – Lekki, delikatny i pyszny sernik sufletowy, który wykonasz tylko z trzech składników.

Oprócz wyjątkowego smaku, łatwość i szybkość wykonania tego sernika jest jego najlepszą cechą.

Polecam wszystkim ceniącym swój czas, spędzony w kuchni i miłośnikom wyśmienitych, łatwych i tanich, domowych wypieków. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI: ( dla 4 osób )
  • 120 g śmietankowego serka
  • 120 g białej czekolady
  • 3 jajka

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oddziel białka od żółtek, białka przełóż do dużej miski i wstaw do lodówki.

2. Wytnij z arkusza papieru do pieczenia pasek o wymiarach 20 cm x 50 cm oraz koło o średnicy 15 cm.

 

3. Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, często mieszając.

4. Teraz, dodaj do niej 120 g serka śmietankowego i dobrze wymieszaj.

 

5. Następnie dodaj trzy żółtka i mieszaj, aż masa będzie jednolita i gładka.

6. Schłodzone wcześniej białka jajek, ubij mikserem na sztywną pianę.

 

7. W 3 porcjach stopniowo, dodawaj do masy ubitą pianę i wymieszaj trzepaczką.

8. Wycięty z papieru pasek i koło, wysmaruj dobrze masłem.

 

9. Formę do pieczenia z wysokimi bokami, wyłóż wysmarowanym masłem papierem.

10. Przełóż masę do formy i stuknij delikatnie kilka razy formą w blat. Pozwoli to usunąć z masy pęcherzyki powietrza.

 

11.  Piecz ciasto w trzech fazach: 15 minut w temperaturze 170 stopni C, potem 15 minut w temperaturze 160°C, a na koniec całkowicie wyłącz piekarnik i zostaw sernik w gorącym piekarniku przez kolejne 15 minut.

12. Po tym czasie, wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, sernik japoński posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!