Polecam wszystkim ceniącym swój czas, spędzony w kuchni i miłośnikom wyśmienitych, łatwych i tanich, domowych wypieków. Do dzieła!
1. Oddziel białka od żółtek, białka przełóż do dużej miski i wstaw do lodówki.
2. Wytnij z arkusza papieru do pieczenia pasek o wymiarach 20 cm x 50 cm oraz koło o średnicy 15 cm.
3. Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, często mieszając.
4. Teraz, dodaj do niej 120 g serka śmietankowego i dobrze wymieszaj.
5. Następnie dodaj trzy żółtka i mieszaj, aż masa będzie jednolita i gładka.
6. Schłodzone wcześniej białka jajek, ubij mikserem na sztywną pianę.
7. W 3 porcjach stopniowo, dodawaj do masy ubitą pianę i wymieszaj trzepaczką.
8. Wycięty z papieru pasek i koło, wysmaruj dobrze masłem.
9. Formę do pieczenia z wysokimi bokami, wyłóż wysmarowanym masłem papierem.
10. Przełóż masę do formy i stuknij delikatnie kilka razy formą w blat. Pozwoli to usunąć z masy pęcherzyki powietrza.
11. Piecz ciasto w trzech fazach: 15 minut w temperaturze 170 stopni C, potem 15 minut w temperaturze 160°C, a na koniec całkowicie wyłącz piekarnik i zostaw sernik w gorącym piekarniku przez kolejne 15 minut.
12. Po tym czasie, wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!