Kakaowy deser z bananami – Przygotujesz go szybko, bez grama mąki i bez pieczenia. Ten smak długo nie pozwoli o sobie zapomnieć

Czy może być coś lepszego niż połączenie czekolady i bananów? Dotąd nie znalazłam lepszego, prostszego i smaczniejszego deseru bez pieczenia w tak krótkim czasie.

 

Moje najmłodsze pociechy uwielbiają deser kakaowy z bananami, według tego sprawdzonego przepisu mojej mamy i zawsze z niecierpliwością czekają na swoją porcję. Jestem pewna, że Twoja rodzina będzie tak samo zachwycona pysznym smakiem ulubionych dodatków. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g biszkoptów lub herbatników
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 180 g masła
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 10 g żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 banany
  • czekolada do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Żelatynę zalej wodzą, aby spęczniała. Z pomocą blendera zmiel herbatniki, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

2. Masę z ciasteczek, przełóż na dno formy i rozłóż ja równomiernie na całym dnie, mocno dociskając.

3. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, żelatynę i kakao. Podgrzewaj ciągle mieszając do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Potem dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw aby nieco przestygła.

4. Obrane i przekrojone wzdłuż na pół banany, zalej masą kakaową i wygładź z wierzchu szpatułką. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Deser jest gotowy, gdy całkowicie stężeje.

 

Przed podaniem, udekoruj deser startą na tarce o grubych oczkach czekoladą, podziel na porcje i wołaj bliskich do stołu. Smacznego!

error: Content is protected !!