Kalafior ze złocistą skórką – W takim wydaniu, moja rodzina lubi go najbardziej

Kalafior zawiera dużo białka roślinnego, witamin i minerałów. Krótko mówiąc, jest pyszny, zawiera śladowe ilości kalorii, przystępną cenę i przygotujesz super danie w kilka chwil!

 

SKŁADNIKI
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml jogurtu greckiego (można zastąpić gęstym jogurtem)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i posmaruj olejem naczynie żaroodporne.

2. Dokładnie umyj i oczyść kalafior.

3. W dużej misce wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.

4. Posmaruj dokładnie całego kalafiora przygotowaną mieszanką.

5. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30–40 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!