Kalafiorowa zupa z aromatycznym serem według tego sprawdzonego przepisu jest jedną z takich zup, które zawsze gotuję chętnie i bardzo często. Moje najmłodsze pociechy zawsze proszą o dokładkę, a to jest dowód na to, że smakuje na prawdę wyjątkowo. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Kalafiora podziel na różyczki i dokładnie umyj. Obraną i umytą marchewkę i seler, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut od momentu wrzenia.
2. W tym czasie, przygotuj zasmażkę: W małym garnku lub na patelni, rozpuść 3 łyżki masła z solą i pieprzem. Następnie, dodaj mąkę i wymieszaj. Na koniec, dodaj pomału zimne mleko. Doprowadź do wrzenia pamiętając, aby w zasmażce nie było grudek.
3. Do gotujących się warzyw w garnku, dodawaj stopniowo zasmażkę, ciągle mieszając do lekkiego zgęstnienia. Teraz dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser. Gotowe!