Kalafiorowa ekspresowa – Aromatyczna i sycąca zupa w zaledwie 30 minut. Zawsze robię ją tylko w ten sposób

Uwielbiam zupy i w moim domu pojawiają się na pierwsze danie niemal codziennie. Nie wszystkie zupy jednak, można przygotować ekspresowo.

 

Kalafiorowa zupa z aromatycznym serem według tego sprawdzonego przepisu jest jedną z takich zup, które zawsze gotuję chętnie i bardzo często. Moje najmłodsze pociechy zawsze proszą o dokładkę, a to jest dowód na to, że smakuje na prawdę wyjątkowo. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kalafior (średniej wielkości) lub 2 mniejsze
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 2 szklanki wody (lub 2 kubki gotowego bulionu mięsnego lub warzywnego)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka tartego sera cheddar

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kalafiora podziel na różyczki i dokładnie umyj. Obraną i umytą marchewkę i seler, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut od momentu wrzenia.

 

2. W tym czasie, przygotuj zasmażkę: W małym garnku lub na patelni, rozpuść 3 łyżki masła z solą i pieprzem. Następnie, dodaj mąkę i wymieszaj. Na koniec, dodaj pomału zimne mleko. Doprowadź do wrzenia pamiętając, aby w zasmażce nie było grudek.

 

3. Do gotujących się warzyw w garnku, dodawaj stopniowo zasmażkę, ciągle mieszając do lekkiego zgęstnienia. Teraz dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser. Gotowe!

 

Pyszna, aromatyczna zupa kalafiorowa jest gotowa. Smacznego!

error: Content is protected !!