Kapuśniak z kaszą jaglaną – Zachwyca smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie wypróbuj ten przepis

Nie ma nic lepszego, jak aromatyczny kapuśniak na żeberkach, przygotowany według sprawdzonego i najlepszego przepisu.

 

Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa, przygotowana w ten sposób, zachwyca smakiem moich bliskich i rodzinę od wielu lat. Ten smak, zostanie z Wami na dłużej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 150 g cebuli
  • 150 g marchwi
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • Łyżeczka papryki
  • Do smaku sól
  • Do smaku mielony czarny pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Do smaku olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Żeberka umyj, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

2. W garnku z osoloną wodą, gotuj je do miękkości. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż na złoty kolor pokrojona w kostkę cebulę.

3. Obrana i umytą marchew, zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew i podsmaż ją przez 5-7 minut z cebulą.

4. Odciśnij sok z kapusty, pokrój i podsmaż na patelni z warzywami. Duś na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie, dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i duś przez kolejne 5 minut.

5. Pod bieżącą, ciepłą wodą opłucz kaszę jaglaną, potem zalej ją gorącą wodą i odstaw na 25-30 minut.

6. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w kostkę.

7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj i wrzuć do garnka. Gdy będą prawie gotowe, dodaj kaszę jaglaną i gotuj do miękkości.

8. Następnie, dodaj podsmażone warzywa i gotuj przez 10 minut. Dodaj posiekany czosnek, liść laurowy i zdejmij z ognia. Gotowe!

 

Kapuśniak podawaj z kwaśną śmietaną, posypany posiekanym koperkiem. Smacznego!

error: Content is protected !!