Bez ubijania w beczce, bez pleśni: Kapusta na zimę w słoikach dla leniwych – Smakuje fantastycznie.

Świetny pomysł, jak zrobić domową kiszoną kapustę, nawet jeśli mieszkasz w bloku i nie masz możliwości kiszenia kapusty w beczce.

Robię ten przepis od kilku lat i jeszcze mnie nie zawiódł. Poza tym jest to również bardzo praktyczne rozwiązanie, jeśli np. mieszkasz w bloku tak jak ja. A co najważniejsze, kapusta wytrzyma całą zimę, nawet do następnego sezonu.

 

Składniki:

  • Kapusta
  • Sól (na 1 kg kapusty 20 g soli)

 

Przygotowanie:

Pokroić kapustę i posolić, jak to klasycznie przy przygotowywaniu kapusty.

Nie dodajemy już innych przypraw.

Jedna głowa wystarcza na około 4 słoiki. Odstaw na 12 godzin. Następnie wkładamy ją do klasycznych słoików.

Ale nie wyciskamy jej jak klasycznej kiszonej kapusty, tylko przekładamy ją do słoików z sokiem. Ale używamy tylko szklanych słoików. Zamknij słoiki i włóż je do głębszego garnka.

 

Odstaw na około 1 tydzień w ciepłe miejsce. Następnie dobrze wytrzyj szklanki i umieść je w komorze lub spiżarni. Kapusta nie psuje się i nie pleśnieje.

error: Content is protected !!